Brynildsen vant Rally Hadeland

Eyvind Brynildsen, som kjører i gruppe N, vant overraskende NM-runden Rally Hadeland lørdag.

Brynildsen fra KNA Indre Ytre Østfold og hans franske kartleser Denis Giraudet taklet de vanskelige forholdene på Hadeland best. De vant i tett snøvær med sin Mitsubishi Lancer, som hører hjemme i standardbilklassen gruppe N.

Det ble en utfordring man ikke har hatt på lenge i NM-sammenheng da årets annen runde ble kjørt mellom Harestua og Lygna. Fra tidlig morgen snødde det tett, og det fortsatte under hele løpet. I tillegg var det til dels sterk vind, noe som gjorde forholdene enda vanskeligere. Veiene snødde og blåste igjen, og sikten ble minimal.

Forholdene gjorde at de som kjørte tidlig i startfeltet hadde en klar bakdel og måtte nærmest være brøytebiler for de andre. Det gikk blant annet ut over storfavoritt Mads Østberg. Med sin Subaru Impreza WRC endte han over ett minutt bak Brynildsen.

Brynildsen vant ingen klar seier, men fikk hard kamp til siste meter fra Trond Gulbrand Svenkerud fra NAF Hamar. Med sin Subaru Impreza var Svenkerud og hans kartleser Tom A. Haldammen kun 4,6 sekunder fra seieren. Foran den 21 kilometer lange sisteetappen skilte kun 1,4 sekunder i Brynildsens favør, mens Svenkerud ledet med 3,2 sekunder foran de to siste etappene.

Eyvind Brynildsen og Denis Giraudet skal kjøre VM for standardbiler i år, og skal dermed også kjøre Rally Norway som innledes på Bjerke travbane 12. februar.

Overrasket
23 år gamle Einar Haagensen og hans 10 år eldre kartleser Hans Olav Hagen ble nr 2 i klasse 12.
- Jeg er overrasket, for både Hans Olav og jeg er rustne. Ingen av oss har konkurrert på et helt år, sier Haagensen. Vi tapte 1,5 minutt på første fartsprøve etter å ha blitt sperret to ganger. Dermed trodde vi at løpet var kjørt for oss. Men etter femte etappe var vi inne blandt de beste, da forsto jeg at det var muligheter.

Brødrene Steffen og Amund Grimsrud fra Brandbu stakk av med seieren i klasse 10
- Hva skal jeg si til dette? Jeg er i hvert fall kjempefornøyd! sier storebror Steffen, som satt bak rattet. Broren min og jeg har ikke råd til å satse stort, og deltar mest for gøy. Dette var vårt første rally på et år. Vi liker oss bedre på sommeren, selv om vi er blitt flinke til å takle dårlige forhold.

På den først etappen tapte Grimsrud-brødrene minst et halvt minutt da veien var sperret av en konkurrent som hadde kjørt ut.
- Da trodde jeg sjansene var spolert, og inn mot mål kjørte vi bare rolig bak en av de andre bilene. Men når vi kom inn til første service etter andre etappe, så vi at vi lå på andre plass, like bak klubbkameraten Kai Eidsand. Da skjønte vi at det likevel var muligehter til å sikre en brukbar plassering.
Resten av løpet kjørte brødrene Grimsrud på sikkerhet. Vi mente det var bedre og få en hederlig plassering enn å kjøre ut. Derfor tok vi ingen unødige sjanser. Etter hvert falt mange biler fra, og før de to siste etappene, var det ikke mange biler igjen i vår klasse. Samtidig ledet vi med ca 30 sekunder på Kai Eidsand, og før den siste fartsprøven, var det bare våre to biler igjen. Da skjønte vi at det ville gå veien, sier Steffen Grimsrud.

62 biler måtte bryte årets Rally Hadeland
Et ekstremt snøvær gjorde forholdene helt umulige, og mange måtte gi opp allerede på den første fartsetappen. Ut over dagen sto den ene etter den andre av, og da alle etappene var kjørt ferdige, viste det seg at halvparten av alle bilene aldri kom til mål. Snøen lavet ned på de to første etappene, mens det på etappe 3, 4 og 5 var oppholdsvær. Utover ettermiddagen snødde det værre enn værst, og arrangøren måtte avlyse den 7. etappen fordi brøytemannskapene ikke greide å ta unna all snøen.

Frivillige på fartsfest
Termodress var lørdagens gjennomgangstema når det gjaldt klesvegen blant publikum. Refleksvester var det også å se mange av: Rally Hadelands over 300 funksjonærer bidro til et smertefritt arrangement.
Med rallyinteresserte og feststemte publikummere over hele Hadeland hadde de 330 funksjonærene nok ta fatt i under lørdagens Rally Hadeland. Allikevel kan funksjonæransvarlig fortelle at rallyfesten gikk fint for seg.

- Vi er veldig godt fornøyd med hele arrangementet funksjonærmessig, sier ansvarlig for dem alle, Solveig Jahrmann. Det har vært litt vanskelig å få tak i så mange som vil stille opp som vakter, men jeg opplever at har man fått ja fra noen, så kan man stole på det, forteller Jahrmann. Jeg ble veldig glad, og litt overrasket, da kun en funksjonær måtte melde avbud på lørdagens arrangement. Det gir absolutt grunn til å rose alle som har bidratt, sier hun.

Dugnadsarbeid er, som for mange kjent, ikke det folk først og fremst vil bruke fritida si på. Men Jahrmann kan fortelle at med klubbens medlemmer, andre klubbers medlemmer og ellers rallyinteresserte, så fikk hun til slutt noen til å stå på de 330 punktene i løypa.

- Selv om vi selvfølgelig alltid skulle hatt med noen flere, så opplever jeg at folk er positive til å bidra. Mange får til og med med seg noen de kjenner til å stå vakt, og det er positivt, sier hun.

Ønsker mindre fyll
- Publikum stilte opp på tross av været, og de fleste virket fornøyd. Samtidig er det riktig å tilføye at ikke alle først og fremst var der for å se på rally. Det skjedde ingen ulykker, men det er veldig utfordrende, både for de som kjører og oss funksjonærer, når det er så mye fyll blant publikum, sier Jahrmann.

Hun vil derfor komme med en oppfordring før neste års Rally Hadeland.
- Bilkjøring og fyll hører ikke sammen. Vi har selvfølgelig forståelse for at folk ønsker å kose seg, men overstadig berusede publikummere ute i løypa er ikke heldig. Der har Hadelandspublikummet litt å forbedre seg på, avslutter hun.

(ANB-NTB)

Kilde: Lokalavisen Hadeland

Kopirett © 2020 NMK Hadeland. Alle rettigheter reservert.
Joomla! er fri programvare utgitt under GNU General Public License.